Micul Ghid al Marii UE

j0439466Micul Ghid al Marii Uniuni Europene42-16022523” , va apare intr-o editie revizuita a dnei europarlamentar Daciana Sarbu si a Codrutei Filip, consolidand informatia europeana necesara atat de necesara tuturor. In prefata primei editii din toamna trecuta, Daciana Sarbu scria:

„În secolul XV, când Columb făcea pasul către America, noile teritorii descoperite – până atunci neştiute, neimaginate – au fost numite “Lumea Nouă”. Astăzi, mulţi români sunt gata să facă pasul către propria lor “lume nouă”. Iar aceasta este Uniunea Europeană.

S-a vorbit mult, în aceşti aproape 20 de ani postdecembrişti, despre UE. S-au spus multe, dar foarte puţine pe înţelesul oamenilor obişnuiţi, cei care sunt astăzi cetăţeni ai Uniunii. S-a vorbit în fugă, niciodată în detaliu, despre semnificaţia sa pentru indivizi, şi nu pentru instituţii. În fine, nu s-a vorbit aproape deloc tinerilor despre şansa inimaginabilă care este Uniunea Europeană pentru viaţa lor.

Cărţi precum aceasta fac un pas important: un pas către descoperirea acestei “lumi noi” de către principalii săi beneficiari.

Ştiu că astăzi generaţiile tinere sunt confuze, dezorientate şi se tem de viitor. E firesc să fie aşa, după mulţi ani de agitaţie, schimbări nu întotdeauna explicate şi salturi nu întotdeauna logice. Dintre toate ţările membre UE, probabil că în România e cel mai dificil să fii tânăr, să încerci să-ţi creezi un drum clar în viaţă, să-ţi clădeşti o carieră şi să-ţi întemeiezi o familie fără să faci sacrificii enorme sau compromisuri regretabile. Cu toate acestea, suntem parte a celui mai interesant, dinamic şi evoluat “experiment” politic din lume. Avem un loc al nostru într-o structură care funcţionează, în acelaşi timp, ca o familie, ca o companie şi ca o ţară, încercând să echilibreze obiective, interese şi oportunităţi individuale şi comune, pentru a oferi o viaţă cât mai bună cetăţenilor săi. Deocamdată, în mod surprinzător poate, multora dintre români această structură nu le este familiară – sau le este chiar străină. Puţini dintre tineri, mai ales, înţeleg modul cum funcţionează UE, beneficiile la care ei au acces, şansele pe care le-ar putea fructifica. Poate că Uniunea Europeană a venit prea puţin către noi, poate că noi încă păstrăm reflexul de a aştepta.

 Gesturi precum cartea de faţă sunt forme de apropiere, moduri concrete de a micşora această distanţă şi de a-i familiariza pe români cu o realitate pe care o cunosc prea puţin.

Acum, nu pentru prima dată, tinerii români au şansa de a ridica ei înşişi standardele de care nu sunt mulţumiţi, de a cere mai mult de la cei din jur – fie că e vorba de România sau de Europa – şi de a-şi gândi şansele ca parte a unei comunităţi mai largi şi mai generoase.”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s