AGRICULTURA INCOTRO?

050410 Plastik Torrenueva Andalusien 16Agricultura europeană şi politica agricolă comună (PAC) Zonele rurale (terenuri agricole şi păduri) reprezintă peste 90% din teritoriul UE şi aici locuieşte aproximativ jumătate din populaţia sa (comunitatea agricolă şi restul locuitorilor). În cele 27 de ţări ale UE există aproximativ 12 milioane de agricultori cu normă întreagă. La nivelul UE, exploataţiile agricole practică atât agricultura extensivă şi intensivă, cât şi agricultura convenţională şi biologică. Exploataţiile familiale au avut întotdeauna un rol important în UE. De mai multe generaţii, multe terenuri sunt deţinute şi cultivate de aceeaşi familie. În timp ce în UE sunt 12 milioane de agricultori şi exploataţiile agricole au o dimensiune medie de 12 hectare, în Statele Unite au rămas doar 2 milioane de agricultori, ale căror exploataţii au o dimensiune medie de 180 de hectare! UE este în favoarea agriculturii durabile, productive şi competitive, chiar şi în regiunile în care condiţiile sunt nefavorabile. Trebuie ca agricultorii să aibă dreptul la un standard de viaţă echitabil şi să fie competitivi, să fie în măsură să răspundă consumatorilor şi cetăţenilor în ceea ce priveşte disponibilitatea, preţul, calitatea şi siguranţa produselor alimentare, să contribuie la protejarea mediului şi la garantarea bunăstării animalelor. Prin sprijinirea metodelor agricole durabile, contribuim la protejarea mediului înconjurător şi a cadrului rural variat. http://ec.europa.eu/agriculture/faq/index_ro.htmcapsunarii

 

 

 

 

Agricultura si ridicarea preturilor la alimente

In ultimii ani, preturile la produsele agricole au fost foarte volatile. 30 de ani de declin au fost perturbati de o crestere in decuresul anului 2007 care a atins nivele exceptionale la inceputului anului 2008. Din aprilie 2008, cele mai maulte preturi in agricutura au scazut. Totusi, cauzele structurale ale acestor miscari de prêt au ramas si se asteapta ca acestea sa permita din nou o crestere  apreturilor in urmatorii ani.

Desi graul, ca materie prima agricola, constituie numai o proportie minima in cadrul intregului cost de productie a alimentelor, cresterea preturilor la alimentede de consum a fost simnificativa.Si atunci cand cresc preturile la alimente, scade puterea de cumparare in UE.

Pentru cresterea 2007/2008 a preturilor s-au gasit mai multi factori structurali determinanti, cum ar fi:cresterea populatiei pe glob,  venituri crescande in economiile in curs de dezvoltare si deschiderea unor piete noi, precum si o scadere a productivitatii. Totusi, si alti factori temporari, cum ar fi conditiile adverse de temperatura, restrictii comerciale impuse de cateva state exportatoare, dezvoltarile ratei de schimb si o mare activitate speculativaau jucat un rol important.

Ca raspuns la aceste cresteri de pret, Comisia Europeana a venit si cu o Comunicare in mai 2008 unde puteti gasi mai multe explicatii si detalii, iar pe langa aceasta institutia europeana monitorizeaza si analizeaza dezvoltarile ulterioare, prezentand rapoarte lunare, elaboreaza strategii politice si economice bazate pe aceste experiente.

 Bio-energia, agricultura si alimentele in competitiewindcraft 2

UE s-a angajat sa contracareze schimbarea climatica si sa consolideze siguranta rezervei energetice. Bio-energia silvicola sau agricola joaca un rol important pentru ambele aspecte. PAC ajuta agricultura si silvicultura sa furnizeze biomasa pentru energie si incurajeaza utilizarea bio-energiei in zonele rurale.

Bioe-energia este una dintre formele de enrgie regenerabile impreuna cu alte surse: vantul, soarele, apa, etc.Este accesibila in toate partile Europei si constituie doua treimi din totalul de enrgie regenerabila. Aceasta se regaseste sub forma de biomasa solida, biogaz sau diesel. Bioamasa este furnizata de silvicultura-aproximativ jumatate din neregia regenarabila a UE- agricultura si deseuri organice. Biodiesel-ul este produs la ora actuala din recolte agricole.
Ceea ce este insa sarbatarorit de unii ca o victorie energetica este criticat de altii ca fiind o mare amenintare la securitatea alimetara globala. In momentul in care aceleasi resurse alimentare sunt folosite si pentru productia de energie, se crede ca vom avea probleme de foamete chiar. Pe acelasi considerent, se aforma  ca tocmai aceasta competitie dintre alimente si industria energetica a condus la crestera preturilor la alimente in lume. Trebuie stiut ca, daca exista mai multe alternative pentru industria energetica, ei bine pentru productia alimentelor exista mult mai putine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s