CLIMA SE SCHIMBA. TU CE FACI?

„Cand toti copacii vor fi fost taiati, cand toate animalele vor fi fost vanate, cand toate raurile vor fi fost otravite, cand tot aerul va deveni irespirabil, numai atunci oamenii vor intelege ca banii nu se pot manca” (profetie a indienilor Cree din America de Nord)

 

j0439564Ganditi-va la ritmul, anvergura si eficienta cu care s-au construit autostrazi in Romania in ultimii 20 de ani. Apoi, imaginati-va aceasta situatie amplificata de o suta, sau de o mie de ori si veti obtine o imagine clara a evolutiei politicilor de protectie a mediului in Europa.

Lucrurile se petrec lent, deciziile se iau greu si s-a pierdut foarte mult timp pana cand programele privitoare la protejarea mediului sa fie luate cu seriozitate si tratate drept cap de lista pe agenda liderilor. Desi tintele stabilite in 2008 sunt cele mai ambitioase din lume, totusi ele nu reprezinta decat o lupta singulara intr-un mare razboi. Ele sunt doar victorii relative, pentru ca, in termeni absoluti, poluarea ne copleseste, ne imbolnaveste copiii si e mereu cu un milion de pasi inaintea masurilor pe care le luam noi, intarziat, pentru a ne lupta cu ea.

Acum, adaptati aceasta lupta a Europei (cel mai avangardist actor “verde” al lumii) la Romania, care nu numai ca are alte prioritati in varful listei (unele absolut legitime – saracia, agricultura, infrastructura, altele absurde), dar intotdeauna se pune in miscare foarte greu. Si veti intelege ca pasii pe care ii va face, realist, Romania in domeniul mediului sunt infimi, in conditiile actuale.

Va spun toate astea fiindca observ o privire putin deformata asupra realitatii. Cineva imi sugera zilele trecute sa propun Uniunii Europene interzicerea combustibililor fosili. Altul vorbea despre construirea de centrale nucleare. Va multumesc tuturor pentru contributii si pentru sansa acestor discutii cu adevarat utile si importante. Dar va spun ceva: daca vom continua sa gandim in etape mari, vom ramane blocati in proiecte si in vorbe. Asa cum, pe hartie, Romania are probabil zeci de mii de kilometri de autostrazi. Daca ne fixam cele mai ambitioase obiective in protejarea mediului, nu vom fi decat niste ratati foarte ambitiosi. Atat.

Cand vorbeam despre schimbarile mici, pe care le poate face fiecare dintre noi, nu voiam sa fiu lacrimogena sau sa apelez la clisee. Ma gandeam, doar, realist, la ceea ce se poate face cu adevarat. La ceea ce pot face cu adevarat eu, care nu sunt nici primul ministru, nici presedintele Comisiei Europene, ca sa pot avea initiative atat de curajoase cu perspectiva de a fi realizate.

Inca un lucru: ne-am obisnuit, in Romania, sa privim mereu in sus atunci cand vrem sa se intample ceva. Adica sa asteptam decizii politice care sa ne aduca bunastarea. In foarte multe domenii, nu se poate face nimic fara decizii politice: nu ne putem strange intr-un ONG prin care sa construim autostrazi din spirit civic; nu putem cladi locuinte sociale sambata dupa-amiaza, impreuna cu prietenii. Dar protejarea mediului este o exceptie. Aici chiar conteaza, pe langa decizia politica, si contributia fiecaruia.

Prieteni, puteti privi de sus micile initiative care vor sa stinga becuri sau sa adune sticlele de plastic din Delta. Ganditi-va insa, de la acea inaltime, ca nu avem de ales intre gesturi mici si gesturi mari: avem de ales intre gesturi mici si lipsa totala a oricarui gest (D.Sarbu, 2009)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s