ESTI ROMAN prin Europa

steagul belgianBELGIA

Un ghid excelent despre drepturile si obligatiile romanilor in Belgia a fost elaborat de catre ROMBEL. Felicitam pe aceasta cale toata echipa ce a depus imensul efort, care, credem ca nu este in zadar. Ghidul este dipsonibil aici si va furnizeaza toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va integra in diaspora belgiana.

 capsunarii

125px-Flag_of_Spain_svgSPANIA

Daciana Sarbu vrea o reglementare clara a situatiei muncitorilor romani din agricultura Spaniei, aflati in mare dificultate in unele regiuni ale diasporei spaniole. Lipsa cazarii demne, conditiile de munca infernale, forme de sclavagism, de abuzuri, dumping social sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta romanii in Spania.

Daciana  a lansat si o brosura cu sfaturi utile romanilor care pleaca in provincia spaniola Huelva ca muncitori sezonieri, realizata impreuna cu APDHA (Asociatia pentru Drepturile Omului din Andaluzia) si bazata pe legislatia spaniola a muncii. Brosura va fi distribuita gratuit la oficiile fortei de munca din tara, dar este accesibila si aici.

  125px-Flag_of_Italy_svg  ITALIA

Daciana Sarbu si Corina Cretu au trimis, in februarie 2009, o scrisoare deschisa premierului italian Silvio Berlusconi si ministrului de interne Roberto Maroni, prin care protesteaza fata de noul val de acuzatii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa romanilor.

Politicienii romani cer ca CE sa ia masuri privind actiunile xenofobe si discriminatorii la adresa romanilor din Italia, se arata pe site-ul Dacianei Sarbu.

„In ultimele zile, s-a vorbit din nou in Italia despre romani. Din pacate, nu ne referim la munca si creativitatea prin care Adrian Mutu a adus un rezultat bun echipei de fotbal a orasului Florenta. Nici la fetita pe care sotia lui Cristian Chivu, jucator important al echipei dvs de fotbal campioane, tocmai a nascut-o in tara dvs, la Milano.
Despre toate acestea, s-au scris poate cateva randuri. Ca si despre artistii romani care incanta, din cand in cand, publicul dvs rafinat pe scenele dvs faimoase”, se arata in scrisoarea semnata de eurodeputatele PSD Corina Cretu si Daciana Sarbu.

Ele mentioneaza ca despre romanii simpli, care lucreaza in restaurantele, magazinele sau casele italienilor, facandu-si datoria cu seriozitate si devotament recunoscute, nu se scrie si nu se vorbeste niciodata nicaieri, chiar daca ei contribuie cu peste 1% la Produsul Intern Brut al Italiei.

Se vorbeste cu atata insistenta despre hotii si violatorii romani, incat restul Europei ar putea crede ca roman este un fel de sinonim italienesc al termenului infractor, se mai arata in scrisoare.
Ceea ce ne sperie cu adevarat este insa insistenta cu care voci ale scenei dvs politice continua sa prezinte Romania ca pe un izvor al infractiunii, iar pe romani ca pe un popor alcatuit exclusiv din raufacatori si criminali, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Silvio Berlusconi si ministrului de interne Roberto Maroni.

„Va rugam sa va convingeti colegii din administratia italiana sa renunte la aceste derapaje de la normele democratice si de la conduita europeana. Daca e ceva de pedepsit, sa pedepsim infractiunea, nu nationalitatea”, ii scriu Sarbu si Cretu lui Berlusconi.(Text preluat de pe Ziare.com)

buongiorno romaniaRevista romano-italiana, va pune la dispozitie informatii referitoare la drepturile dumneavoastra in peninsula. Puteti accesa sit-ul aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s