PARTICIPA LA EXAMENELE EUROPENE

j0439449Stagii de formare şi contracte de muncă la instituţiile europene:

Există mai multe posibilităţi de a efectua stagii, contracte de muncă şi vizite de studiu în cadrul instituţiilor UE precum şi în cadrul unor ONG-uri, organizaţii şi think-tankuri, etc.

Una dintre variantele care va stau la dispozitie in cazul in care alegeti o cariera legata de institutiile europene este chiar si accesarea acestui site care contine oferte pentru locuri de munca si stagii de formare in diverse capitale europene: www.eurobrussels.com. Functioneaza, l-am testat chiar eu.

Mai departe, nu ezitati sa intrati pe situl EPSO, creati-va un cont, studiati listele de concurs si alegeti-va examenele si joburile care vi se potrivesc. Veti vedea ca aceste concursuri presupun o serie de cunostine de ordin logic, matematic chiar, apoi cunostinte generale despre UE si stapanirea foarte buna a unei limbi straine (cel putin). Exista pe piata si on line  materiale de studiu (de exemplu: Depondt J, 250 de intrebari grila despre Europa si Politica Europeana)necesare pregatirii acestor examene, deloc usoare, dar a caror recompensa merita: http://europa.eu/epso/

Câteva instrumente pentru o mobilitate mai bună:

 1) EURESatunci când vă căutaţi un loc de muncă în UE, e bine să vizitaţi site-ul EURES. Acesta furnizeză informaţii, sfaturi şi servicii de recrutare-plasare (job-matching) atât în beneficiul muncitorilor cât şi al angajatorilor.

2) Europass CV: dacă plănuiţi să vă înscrieţi într-un program educaţional sau de formare profesională, vă căutaţi o slujbă sau căutaţi să acumulaţi experienţă profesională peste hotarele ţării, este foarte important să vă subliniaţi aptitudinile şi competenţele cât mai clar posibil.

3) Missoc: este o sursă centrală de informaţie asupra legislaţiei, serviciilor şi finanţărilor privind protecţia socială in Spaţiul Economic European şi Elveţia. Acest sistem a fost creat la iniţiativa Comisiei Europene pentru a pune la dispoziţie noutăţile şi informaţiile comparative privind asistenţa socială în 31 de state europene.

4) EQF: în aprilie 2008, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat o «Recomandare de stabilire a unui cadru european al calificărilor»,  „European Qualification Framework” sau EQF. Acesta este un cadru de referinţă care va corela sistemele naţionale de calificări din spaţiul european.

6) Programe de învăţare continuă:

a) Comenius pentru şcoli,

b) Erasmus pentru educaţie superioară,

c) Leonardo da Vinci pentru formare vocaţională şi training,

d) Grundtvig pentru educaţia adulţilor,etc.j0439521j0439532

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s